Dans För Hälsa finns för dig som är ung tjej med psykisk ohälsa. Det är för dig som besväras av nedstämdhet, huvudvärk, magsmärtor, oro och stress.
Man har kunnat visa att kravlös dans är läkande, att unga tjejer skattat sitt mående högre efter en period med Dans För Hälsa. Att glädje, gemenskap, självtillit, förmågan att "ta plats" både rumsligt och metaforiskt samt medveten närvaro ökat även utanför danssalen.
Dans För Hälsa 🤍
Om du är tjej mellan 16-29 år och känner dig orolig och stressad, välkommen att prova Dans för Hälsa. Kursen är 6 st tillfällen och är kostnadsfri för Dig, genom hälsolots Göteborgs stad.
Nu är anmälan öppen till höstens kurser på
Kulturhuset kåken måndagar kl 16.30-17.45 med start 7 okt
Anmälan sker via Hälsolots Centrum Göteborg, www.hälsolots.se under "anmälan kurser"
"Dansen har gjort att skolan blivit en bra plats för mig. Det är inte lika jobbigt att gå till skolan längre"
Dansen är glädjefylld och helt kravlös. En instruktör i metoden Dans För Hälsa leder ungdomarna genom danstillfället, men det finns inga rätt och inga fel. Det krävs inga förkunskaper och det spelar ingen roll om vi börjar dansa med höger eller vänster fot. Huvudsaken är att vi är där tillsammans, tillsammans med andra flickor med samma besvär. Och musiken och rörelsen är läkande i sig.
"Det känns som att man svettas ut den där gamla skiten som man kommer med från skolan eller vad det är - och så öppnas det en helt ny människa inom en. Jag vet inte vad det är men så känner jag i allafall"
Dans För Hälsa
Dans För Hälsa är en forskningsbaserad insats för att stärka psykisk hälsa, grundad av Anna Duberg.
Kroppsliga och emotionella symtom såsom huvudvärk, magvärk, stress, oro och nedstämdhet hos ungdomar är ett vanligt förekommande problem. Utöver det individuella lidandet utgör detta en stor samhällelig kostnad samt ökad risk för utanförskap, depression och ångestproblematik. Icke-farmakologiska behandlingsalternativ efterfrågas för att möta denna problembild.
En randomiserad kontrollerad studie från Universitetssjukvårdensforsknings-centrum, Region Örebro Län, visar effekten av att komplettera elevhälsa med kravlös dans för flickor 13–18 år med symtom på psykisk ohälsa.
Dansen gavs två ggr i veckan i 8 månader och fokus var rörelseglädje och social gemenskap, inte prestation.
Resultaten visade att dansgrupp jämfört med kontrollgrupp ökade sin självskattade hälsa samt minskade somatiska och emotionella besvär efter avslutad intervention. Även trötthet under dagtid minskade i dansgruppen. Hälsoekonomisk analys visar tydlig kostnadseffektivitet-beroende på ökad livskvalitet, minskat antal skolsköterskebesök, samt låga omkostnader.
Den kravlösa atmosfären och stödjande gemenskapen var av stort värde för deltagarna, vilket framkom i de kvalitativa analyserna.
Dansen sågs som en oas från stress, en fristad från högt satta individuella och sociokulturella upplevda krav. Deltagarnas förkroppsligade självtillit ökade, vilket genererade glädje och energi–och även en ny förmåga att "ta plats" både rumsligt och metaforiskt.
En av flera bakomliggande mekanismerna kan vara det fokusskifte som dansen erbjuder, dvs "från tankar till kropp". Eftersom ältande ofta ingår i psykisk ohälsa, dvs. att ha fastnat i negativa tankebanor och oro, kan dansens uppmärksamhet till rörelse och musik vara särskilt värdefull. Medveten närvaro, men också stärkt kroppskännedom och pulsökning ökar välbefinnandet.
WHO understryker vikten av att strategier vidtas för att förbättra den psykiska hälsan hos unga. Dans utgör ett exempel på en lättillgänglig aktiv insats som stärker positiva levnadsvanor för målgruppen. Som icke-farmakologiskt förebyggande och komplimenterande behandlingsinsats i grupp har dansen potential att nå många och där med göra stor skillnad med små medel.
Projektansvarig var professor Margareta Möller. Leg fysioterapeut Anna Duberg, doktorand vid Institutionen för Hälsovetenskaper, Örebro Universitet, utformade interventionen.